Publicarán en catalán obra de Joseba Sarrionandia, coordinador de la Cátedra de Estudios Vascos en la Universidad de La Habana
Cultura
Viernes, 25 de Mayo de 2018

Una campaña de crowdfunding tiene por objetivo publicar en idioma catalán la obra poética del escritor vasco Joseba Sarrionandia, afincado en Cuba y quien coordina la Cátedra de Estudios Vascos en la Universidad de La Habana.

És morta la poesia? Publicació en català de l'antologia poètica de Joseba Sarrionandia

“Llegir poesia és anar a contracorrent. És a dir, que està morta i està viva. És la disposició paradoxal de la poesia la que li dona sentit, ja que, sense contrasentit i sense desvergonya, la poesia seria com un sermó religiós o un discurs polític o un sospir petit-hamburguès”.

Joseba Sarrionandia, És morta la poesia?

Sobre el projecte

Joseba Sarrionandia és un dels principals poetes i escriptors bascos contemporanis. L'any 2016 aparegué la seva antologia Hilda dago poesía?, que ara pretenem traduir al català i publicar-la en una edició bilingüe euskera/català.

Moltes de les seves poesies han estat musicades per grups d’una extraordinària diversitat musical. Al llibre trobareu enllaços per poder escoltar algunes d'aquestes cançons.

Durant aquesta campanya de Verkami, us les anirem compartint a través de la xarxa.

Sobre el llibre

És morta la poesia? recull l’antologia poètica de Joseba Sarrionandia. El llibre consta de cent dotze poemes, agrupats en onze capítols.

La traducció anirà a càrrec d’Ainara Munt Ojanguren. L’edició la farà el poeta Víctor Sunyol. I el disseny de la coberta el farà Mai-t Carbonell.

· 368 pàgines
· Format 15 x 21’5cm

Com tots els llibres de Pol·len edicions, serà produït sota criteris d’ecoedició: calculem l’impacte ambiental –mirant de reduir-lo al màxim–, i comuniquem l’impacte i l’estalvi assolit a través de la motxilla ecològica del llibre.

Sobre l’autor: Joseba Sarrionandia Uribelarrea

Joseba Sarrionandia Uribelarrea, Sarri, és un poeta, escriptor, traductor i filòleg basc nascut a Iurreta, Bizkaia, el 13 d’abril de 1958. És considerat, per la seva qualitat i quantitat, un dels escriptors bascos més rellevants de tota la literatura escrita en euskera pels seus nombrosos llibres de poesies, assaigs, històries breus i novel·les.

L’any 1985 es va escapar de la presó, quan complia condemna per ser membre de la banda armada ETA. Fins l’any 2016 vivia i escrivia en la clandestinitat. De d’aleshores, imparteix classes d’euskera i literatura basca a la Universitat de l’Habana, Cuba.

Durant els anys vuitanta va formar part de l’anomenada Pott Banda formada per, entre d’altres, Bernardo Atxaga, Manu Ertzilla, Jon Juaristi i Ruper Ordorika, el grup d’escriptors que més ha influït a la literatura basca contemporània.

A més d’escriptor és membre d’Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca) i també es un traductor prolífic que ha traduït a l’euskera diverses obres literàries de llengües diferents, tot destacant les seves traduccions a l’euskera d’autors com T. S. Eliot, Samuel Taylor Coleridge, Manuel Bandeira i Fernando Pessoa.

Ha rebut el Premi de la Crítica de narrativa en euskera, atorgat per l’Associació Espanyola de Crítics Literaris; en 1986, per Atabala eta euria (El tambor i la pluja), una col·lecció de relats; i en 2001, per Lagun izoztua (L’amic congelat), la seva primera novel·la. L’octubre de 2011 el govern basc li ha atorgat el Premi Euskadi de Literatura en la modalitat d’assaig en euskera, per l’obra Moroak gara behelaino artean? (traduïda al català com Som com moros dins la boira? per Pol·len edicions l’any 2012).

Sobre les recompenses

Les recompenses són una mostra del nostre agraïment per la teva participació en el projecte. És morta la poesia? L’objecte fonamental de les recompenses serà l’exemplar físic del llibre, i al seu voltant, una sèrie de detalls exclusius per a complementar aquest agraïment, entre els que destaca una samarreta i l'oportunitat de tenir el llibre dedicat pel propi autor.

Les recompenses es repartiran durant el mes d'octubre de 2018.

Sobre la campanya

És morta la poesia? recull una antologia poètica de Joseba Sarrionandia. Gran part de la seva obra ha estat musicada.

Plantegem la campanya com una forma de donar a conèixer l'obra de Joseba Sarrionandia. Utilitzarem el hashtag #SarriPoesia.

Durant la campanya, us anirem compartint algunes d’aquestes peces, així com locucions dels seus poemes que s’han enregistrat amb les veus d’Aduna Olaizola (en euskera) i de Sònia Moll Gamboa (en català).

Qui som?

Pol·len edicions som una editorial cooperativa i independent especialitzada en pensament crític. Practiquem l'ecoedició. Gestionem l'Espai Contrabandos. Des de l’any 2012, i d’acord amb l’editorial Pamiela, cada any publiquem una obra de literatura basca en català.

A què destinarem les vostres aportacions

Les vostres aportacions aniran destinades a fer possible el disseny, maquetació i impressió del llibre.

Calendari previst

· Gener-juny 2018: traducció i edició
· Juliol-setembre 2018: disseny, maquetació i impressió
· Octubre 2018: presentació

Pol·len edicions
Pamiela Argilaetxea
Campanya Som com moros dins la boira? (2012)

Obres de Joseba Sarrionandia traduides al català
Narracions (Pòrtic, 1986)
Som com moros dins la boira? (Pol·len edicions, 2012)
Jo no sóc d’aquí (Pol·len edicions, 2014)
Pomes perdudes (Tigre de paper, 2014)

Comentarios (0)

Escribir comentario

corto | largo

busy
 

Cultura

Vivir del Cuento:

Vivir del Cuento: "El guapo"

Pánfilo Y Más.- Un jarrón muy importante que se rompe, desemboca en un problema para Pánfilo con el connotado guapo del barrio. Y por este motivo, se ve obligado a buscar un guardaespaldas.

Read more
Cuando La Pausini cantó en Cuba, el dinosaurio aún estaba allá

Cuando La Pausini cantó en Cuba, el dinosaurio aún estaba allá

J. Á. Téllez Villalón - La Jiribilla – Rebelión.- Después de la gozadera del martes 26 de junio en La Habana, comenzó a llover en la otra orilla. Presentada como una tormenta en las redes sociales, ...

Read more
Entregan categorías de Miembros de Honor de la Academia de Ciencias de Cuba

Entregan categorías de Miembros de Honor de la Academia de Ciencias de Cuba

Cubadebate.- En la mañana de hoy, en la sede de la Escuela Ramal del Instituto Nacional de Deportes, Educación Física y Recreación (INDER) tuvo lugar el acto de entrega de la categoría de Miembros...

Read more
Vivir del Cuento:

Vivir del Cuento: "Peña futbolística"

Pántilo Y Más.- Facundo organiza una peña en casa de Pánfilo llamada Moscú no cree en lágrimas, para ganarse puntos en la emulación interbarrial.

Read more
Festival de Cine de Gibara reconoce a Mirta Ibarra con el premio “Lucía de Honor”

Festival de Cine de Gibara reconoce a Mirta Ibarra con el premio “Lucía de Honor”

Cubadebate con información de Prensa Latina.- Mirta Ibarra, reconocida actriz cubana, recibió el premio Lucía de Honor, concedido por la dirección del XIV Festival Internacional de Cine de Gibara qu...

Read more
Omara Portuondo, una diva para siempre

Omara Portuondo, una diva para siempre

Alain Valdes Sierra  - CubaSí.- Si un calificativo hace justicia a Omara Portuondo es el de diva, no importan los retos que se plantee, siempre es capaz de superarlos, y su extensa y aplaudida o...

Read more
Va por la Casa de las Américas

Va por la Casa de las Américas

ACN Cuba.- El curso de verano "Insurgencias afroamericanas" y el II Taller Casa Tomada serán los platos fuertes de la temporada Va por la Casa que abrirá este mes de julio. Maité Hernández-Lorenzo o...

Read more
El Ballet Nacional de Cuba es declarado Patrimonio Cultural de la Nación

El Ballet Nacional de Cuba es declarado Patrimonio Cultural de la Nación

Cubadebate - VIdeo: Cuba TV Sistema Informativo de la Televisión Cubana.- El Ballet Nacional de Cuba fue declarado este jueves Patrimonio Cultural de la Nación, informó la compañía en un comunicado....

Read more
Benicio del Toro y actores cubanos comparten en Festival de Cine

Benicio del Toro y actores cubanos comparten en Festival de Cine

ACN - Tomado de CubaSí.- Un interesante intercambio sobre las experiencias en la industria cinematográfica de reconocidos actores cubanos y el boricua Benicio del Toro distinguió hoy el XIV Fest...

Read more

Lo último

21 de Julio // 10:04
barranquilla-colombia-26-de-julio-acto-por-cuba Fundación Casa Caribe de Solidaridad "Agustín Contreras".- El próximo 26 de Julio a las 18.00H en Barranquilla (Colombia) en el[...]
21 de Julio // 09:56
carta-de-amor-a-nicaragua Sergio Rodríguez Gelfenstein - Cubainformación.- En el esfuerzo por conocer a China, su vida, su cultura, su idiosincrasia y su historia y[...]
21 de Julio // 09:19
nicaragua-la-revolucion-y-la-nina-en-el-bote Atilio Borón - REDH-Cuba.- La dolorosa coyuntura actual en Nicaragua ha precipitado un verdadero aluvión de críticas. La derecha imperial y[...]
Banner

La columna

Turquía, una potencia estratégica

News image

Por Hedelberto López Blanch*/Foto Virgilio Ponce -Martianos-Hermes-Cubainformación.- La milenaria Turquía tiene una enorme importancia estratégica, tanto política como económica para toda la región del Asia central, Europa oriental y occidental, Medio Oriente y el Mediterráneo.

Hedelberto López Blanch | Domingo, 22 Julio 2018

Revista
Lo + leido
Recomendamos