Cubainformación.- Del 15 al 30 de abril, el Casal Amics de Cuba de Lleida (Cataluña), en celebración de su 20 aniversario, presenta una exposición de carteles, acerca de sus proyectos de cooperación y otras acciones solidarias con Cuba y su Revolución.


El lugar es la primera planta del Edificio Polivalente de la UDL (Cappont), en la calle Jaume II, 71, en Lleida.

A 20 Anys de la Fundació del Casal Amics de Cuba de Lleida

Casal Amics de Cuba de Lleida - Cubainformación.- Era cap a finals de 1992, i Cuba havia obtingut un excel·lent lloc en els Jocs Olímpics de Barcelona, el quart lloc en el medaller. Encara i així la situació econòmica de Cuba travessava un dels pitjors moments: els països socialistes de l’est europeu van abandonar el comerç i els intercanvis amb Cuba en deixar de ser socialistes: el 70 % del comerç cubà s’havia vingut a baix.

Potser per això dos anys abans, en una estada en la brigada de treball voluntari José Martí a Caimito (Cuba), dos lleidatans, Moreno i Soro,   es van comprometre davant de tots els participants a endegar una associació d’amistat amb Cuba, a Lleida, en aquell moment que Cuba més ho estava necessitant. Es va organitzar una conferència amb el consol de Cuba a Barcelona a la Universitat de Lleida, i es va fer una crida a tothom que volgués participar en el Casal d’amistat a ser-hi presents. I ara ja fa 20 anys de la creació del Casal que aplega l’amistat amb Cuba de les Terres de Ponent.

Han estat 20 anys plens d’activitats: culturals, d¡intercanvi, de solidaritat, de cooperació, de denúncia, de sensibilització, i sobretot d’amistat amb Cuba i amb el poble cubà. Totes s’han fet gràcies a l’esforç voluntari del socis i sòcies, també de simpatitzants i col·laboradors, i al finançament generós de les administracions locals: ajuntaments i Diputació, i puntualment la Generalitat de Catalunya. Més de 40 projectes de cooperació realitzats en els camps de la salut, l’educació, l’agricultura, etc.

Ara podem presentar un balanç de la feina realitzada en l’exposició que hem situat en la primera planta de l’edifici Polivalent de la UdL, a Cappont, amb una mostra de les activitats culturals, de sensibilització i d’ajuda humanitària fetes durant aquests 20 anys. Tots els projectes realitzats han estat plenament recompensats pel poble cubà: el socialisme no ha caigut, al contrari, s’ha enfortit i tornat més madur: l’educació i la sanitat són gratuïtes i de qualitat, les dificultats econòmiques es van vencent amb l’esforç de tot el poble cubà i, al contrari d’aquí, les dificultats no han servit per retallar les consecucions socials de la revolució cubana. Aquesta exposició anirà itinerant durant aquest any 2013, al maig al poble d’Alcarràs, i a continuació a d’altres llocs de la ciutat de Lleida i de les Terres de Ponent.

Els nostres esforços han estat fins i tot sobrepassats: avui Cuba continua sent el país més solidari del món, ha vençut l’aïllament al qual la va condemnar el capitalisme mundial, i forma una pinya amb tots els països de l’ALBA, països llatinoamericans revolucionaris i d’esquerres la política dels quals prioritza a l’individu i a la societat per damunt del capital i l’economia. La cooperació dels internacionalistes cubans arriba a quasi tots els països del món, i mentre altres països envien armes i exèrcits, Cuba envia metges, personal sanitari, mestres, monitors culturals i esportius, i un llarg etcètera de persones solidàries amb les necessitats del món més empobrit, en els llocs més amagats i recòndits del planeta, allí arriba la solidaritat cubana, i en part la nostra solidaritat amb Cuba.

Solidaridad
La narrativa de la “esclavitud” del personal médico de Cuba en decenas de países, principalmente del Sur Global, difundida por el Gobierno de EEUU y por organizaciones subalternas como Prisoners Defenders, queda de este modo...
Asociación de Amizade Galego-Cubana Francisco Villamil.- Co gallo do "Dia da Patria Galega", e como xa tíñamos anunciado, a Asociación de Amizade Galego-Cubana Francisco Villamil estivo presente, denunciando o bl...
Cubainformación.- El próximo viernes 26 de Julio, se conmemora el 71º aniversario de los asaltos a los Cuarteles de Moncada y Carlos Manuel de Céspedes, fecha en la que Cuba tomó la Historia por Asalto. Las organizaci...
Lo último
La Columna
La Revista